Elke zomer opnieuw is er een periode waar het heel warm wordt. Niet alleen de mens heeft hier last van, maar ook de dieren. Lees meer over hoe je de tuindieren het leven gemakkelijker kan maken. 

 

Hoe bescherm je (tuin)dieren tegen de hitte? 
 

Zet een drinkschaal neer

Bij grote hitte is het moeilijk om water te vinden. Veel dieren kampen met dit probleem. Zorg daarom dus dat je in je tuin op schaduwrijke plekjes een drinkschaal zet. Deze drinkschaal is best niet te diep, want dan kunnen kleine dieren hierin verdrinken. Let er ook op dat je regelmatig het water ververst. 

 

Pas je tuin aan 

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen met je tuin om de dieren te helpen
 

Afgevallen bladeren

Laat afgevallen bladeren liggen, egels zitten hier graag onder. Het is ook ineens een schaduwplek waar ze kunnen schuilen. Hoe meer lagen er op een bodem liggen, hoe minder water er kan verdampen. De bodem houdt zo veel meer water vast, en dit zal de temperatuur een paar graden laten verlagen. 
 

Vijver

Als je een vijver hebt, is het belangrijk op deze diervriendelijk te maken. Zorg voor bijvoorbeeld een ondiep deel, waar vogels in kunnen staan. 
 

Creëer voldoende schaduwplekken. 

Hier kunnen de dieren verkoeling in zoeken. Plaats bijvoorbeeld een parasol, of een klein afdakje. Je kunt ook een meer natuurlijke oplossing kiezen, door klimplanten met grote bladeren te planten. 

 

 

Nog enkele tips voor huisdieren

  • Ga alleen maar in de vroege ochtend of in de late avond met je hond wandelen, als je dit overdag doet bestaat de kans dat ze hun voetkussentjes verbranden. 
  • Ververs regelmatig hun water en zorg dat dit lekker koel blijft. 
  • Zorg dat de kooi of de mand van je huisdieren niet op een warme plek staat. 

 

Zie je ergens een dier in nood? Neem dan contact op met het dichtstbijzijnde dierencentrum.

Heeft je huisdier heel veel last van de hitte? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.