Heb jij ook zo een last van slakken? Je bent niet alleen. De slak is de ergste nachtmerrie voor iedereen die houdt van tuinieren. Overal zijn producten beschikbaar om slakken te bestrijden. Meestal zijn deze producten niet alleen schadelijk voor slakken, maar ook voor andere dieren. Op deze blog staan alle milieuvriendelijke tips die je nodig hebt om je tuin slakkenvrij te maken. 

 

Een slakkenvrije tuin
 

Wat is het nut van slakken?

Slakken zijn de belangrijkste opruimers voor je tuin. Ze eten ongeveer alles. Slakken eten dode planten, kleine diertjes, en natuurlijk ook levende planten. Ook zijn slakken een belangrijke voedingsbron voor verschillende dieren, zoals egels en vogels. Er zijn super veel verschillende slakkensoorten, niet alle soorten zijn gevaarlijk voor de planten in je tuin. 

Eigenlijk zijn er maar een paar slakkensoorten waar je voor moet opletten. De andere slakken zullen niet jouw planten opeten, en moet je dus ook niet weghalen uit je tuin. Dit zijn de twee soorten die de planten opeten. 

Naaktslakken

naaktslak

 

Segrijnslakken

segrijnslak

 

Vermijd de slakken

Slakken leggen eitjes in april. Dit zijn gemiddeld 400/500 eitjes per slak. Deze zijn moeilijk te zien, omdat ze maar enkele millimeters groot zijn. De meeste eitjes leggen slakken onder de grond, maar ook onder bloempotten of stenen. Je controleert dus beter alle bloempotten of bloempakken in april. Zo vermijd je dat al de eitjes uitkomen en je een heuse slakkenplaag hebt. 

 

6 milieuvriendelijke slakkentips 

1. Slakken zitten graag op een vochtige bodem. Besproei daarom je tuin of plantjes niet 's avonds, maar doe dit 's ochtends. Als je in de avond water geeft blijft de bodem een hele nacht nat en komen er dus meer slakken op af. 

2. Verwijder de slakken met een handschoen uit de planten, en verwijder ze uit je tuin. Je doet dit het beste elke dag, zo krijg je de meeste slakken weg. 

3. Bestrooi de grond rond je planten met stukken eierschaal, schelpen of cacaodoppen. 

4. Zorg dat er verschillende natuurlijke vijanden van de slak in je tuin zijn, zoals bijvoorbeeld kikkers of egels.

5. Plaats koperringen rond de planten die je wil beschermen. Slakken zullen nooit over een koperring kruipen, ze krijgen namelijk een kleine elektrische schok bij aanraking met koper. Koper is niet giftig voor andere dieren, dus er is geen gevaar dat huisdieren of andere dieren hieraan dood zouden gaan.

6. Als de bovenstaande tips echt niet zouden werken, kun je nog altijd biologische slakkenkorrels kopen. Deze zijn niet schadelijk voor de rest van je tuin. 

Tip voor de slakkenkorrels: Verspreid deze altijd rond de planten. Leg ze dus nooit op hoopjes. Als dan een ander dier van de korrels eet is het minder schadelijk.